Alaun temeljna sol
Provjerena kvaliteta Kreidezeit 100% prirodnih proizvoda. Nudimo ekološko rješenje za bolju kvalitetu života u Vašem domu. Svi materijali i alat na jednom mjestu. Pogledajte našu ponudu!
impregnacija, žbuka, pigmenti, zidne boje, sjajni pigmenti, ulje za drvo, vosak za drvo, prirodne boje, kreidezeit, njega i zaštita drva
10
product-template-default,single,single-product,postid-15461,theme-bridge,bridge-core-2.6.4,woocommerce,woocommerce-page,woocommerce-no-js,translatepress-hr,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Shop

Alaun temeljna sol

105,00kn287,50kn

 

PDV uključen u cijenu

 

U ponudi Kreidezeit proizvoda Alaun temeljna sol služi kao temeljni premaz za gipsane i glinene površine prema DIN 18363. Zbog kiselog djelovanja Alaun se koristi za neutraliziranje ostataka vapna koji nagrizaju novu žbuku dok se suši na zraku (npr. vapnenastu i gipsanu žbuku). Ujedno ima svojstvo da iskristalizira sol u kapilarama mineralnih podloga, što uzrokuje otvrdnjavanje žbuke i stvaranje zaštitnog sloja od tvari koje se tope u vodi (blokiranje nikotina i vodenih mrlja). Alaun smanjuje i izjednačava sposobnost upijanja mineralnih podloga. Prikladan samo za interijere.

Clear
SKU: 0002 Kategorija:
Opis
OPĆENITO

Alaun ili kalijev aluminij sulfat je sol koja se u hladnoj vodi neznatno, a u toploj vodi dobro otapa. Između ostalog nalazi se u proizvodima kao što su brijači (gdje se koristi kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja), u dezodoransima (kao deo kristal). Također, koristi se kao sredstvo fixiranja u bojanju biljnim bojama i kao impregnacija u radu s bojama koje sadrže ljepilo.

 

PRIMJENA

U Kreidezeit ponudi Alaun temeljna sol koristi kao završna impregnacija protiv probijajućih fleka i pogrešno obojenih dijelova iz starih podloga, na primjer rubova koji su bili u kontaktu s vodom ili prebojanim ostacima ljepila. Pokrivno djelovanje alauna temelji se na njegovoj reakciji s još nevezanim vapnom, na zatvaranju kapilara u žbuki putem rekristalizacije te na njegovoj slaboj topljivosti u hladnoj vodi. Što se sljedeći premaz brže suši, to je veća mogućnost uspjeha. Na starim žbukama alaun ne razvija nikakav spomena vrijedan pokrovni sloj. U pravilu ne pomaže ni kod premazivanja nikotinskih zidova.

Vapnene žbuke i vapnene boje trebale bi se ubrzo nakon sušenja obraditi s alaunom. Pokrivno stanje je bolje dok vapno još nije karbonizirano. Neposredno nakon toga preboji se sa Kreidezeit Sumfkalk bojom ili se tanko-slojno prežbuka s Kreidezeit vapnenom glet masom ili vapnenim žbukom (maximalno 1-2 mm ). Nakon tretiranja s kazeinskom impregnacijom može se prebojati sa Kreidezeit vega zidnom bojom, glinenom bojom, glinenom žbukom i bojom koja sadrži ljepilo. Ne može se prebojati s Gekko sol bojama.

Debeloslojno špatuliranje impregniranih površina se ne preporučuje – vrijeme sušenja bilo bi predugo i vlaga bi mogla otopiti alaun i boje koje su integrirane. Za razliku od komercijalnih impregnacija, impregnacija koje sadrže otapalo te onih koje su nepropusne za paru, alaun neznatno umanjuje primanje pare na podlogu. Uspjeh primjene alauna ne može se jamčiti. Izgledi za uspjehom su međutim tako veliki da se isplati pokušati i oni izravno ovise o stručnosti u obradi.

 

NAPOMENA: Prije izvođenja posla na velikim površinama s ciljem testiranja funkcija alauna preporučuje se napraviti probnu površinu.

 

TIPIČAN PRIMJER IZ PRAKSE

Pri renoviranju jedne prostorije stare tapete su se skinule sa zida, a ostaci ljepila na zidovima se nisu dovoljno uklonili. Za izravnavanje se na cijelu staru podlogu sa špatulom nanijela Kreidezeit vapnena žbuka. Nakon sušenja ostala je vidljiva žuta podloga i oblačići žute boje na podlozi. To je žutilo tvar iz starog ljepila i pojavila bi se kod svakog idućeg premaza. Nakon obrade s alaunom i premaza s bojom žutilo je nestalo i u pravilu se neće više pojaviti. Potom se je zid sanirao na prirodan, neotrovan i paro propustan način.

SVOJSTVA

  • sol za otopiti u vodi
  • pokrivno sredstvo
  • bez otapala, bez emisija, bez mirisa
  • smanjuje apsorpciju
  • sredstvo koje stvrdnjuje
  • kiselo, PH 3-3.5 kod 10% otopine
  • lagano dezinficirajuće sredstvo
  • vegansko

SASTAV

100 % kalijev aluminij sulfat

 

Dodatne informacije
Težina N/A
Pakiranje

1 kg, 3 kg