Općenito o pigmentima
Pigment je tvar različita kemijska sastava koja je nositelj boje kod živih organizama. Nalaze se u stanicama organizama u obliku zrnaca, kapljica i kristala. To je materijal koji izgleda obojeno zbog selektivne apsorpcije i refleksije svjetlosti. Svi pigmenti su netoksični, apsolutno otporni na svjetlost i međusobno se skladno ponašaju.
pigmenti, sjajni pigmenti,OKER ŽUTA, OKER ZLATNA,OKER CRVENA,SIENNA CRVENA,TITO-PIGMENTI,ULTRAMARIN LJUBIČASTA,ULTRAMARIN PLAVA
15750
post-template-default,single,single-post,postid-15750,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.6.4,woocommerce-no-js,translatepress-hr,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Općenito o pigmentima

Općenito o pigmentima

Pigment  je tvar različita kemijska sastava koja je nositelj boje kod živih organizama. Nalaze se u stanicama organizama u obliku zrnaca, kapljica i kristala. To je materijal koji izgleda obojeno zbog selektivne apsorpcije i refleksije svjetlosti. Pigmenti se koriste kao tvari koje daju boju raznim materijalima te kozmetičkim i prehrambenim proizvodima. Mogu biti od prirodnih materijala (organskog ili anorganskog podrijetla) ili umjetni (kemijski sintetizirani). Na primjer pigmenti minerala: oker, crveni, zeleni ili pigmenti iz školjaka. U industriji  i umjetnosti  pigmenti su netopive, čvrste tvari koje se obično koriste u obliku praha zajedno sa vezivima  (ljepilo, lakovi, jaje, ulje) i drugim sastojcima.

Svijet u kojem živimo šaren je od boja i nezamisliv je bez pigmenata te ćemo Vam u ovom blogu pobliže približiti sam pojam pigmenta, Također, nabrojat ćemo i različite vrste pigmenata.

OKER ŽUTA, OKER ZLATNA


Prirodni proizvod nastao dekompenzacijom kamenja koje sadrži željezo i minerale. Hidrat željezo oksida je tvar koja stvara boju. Potpuno je postojan na svjetlost i vremenske utjecaje. Zemlja podrijetla je Francuska, ali žuti je oker rasprostranjen u velikim dijelovima zemlji. Kompatibilan je sa svim vezivima.


OKER CRVENA

Zemljani pigment koji nastaje paljenjem žutog okera. Sastojak koji stvara boju je željezo (III) oksid.


SIENNA CRVENA
Zemljani pigment koji nastaje paljenjem Terra di Sienna-e. Za razliku od okera, Terra di Sienna sadrži stanoviti udio silikata. Kompatibilan je sa svim pigmentima i vezivima. Izvrstan pigment za lazure.


UMBRA ZELENKASTO TAMNA

Mješavina zelenih mineralnih pigmenata (spinel zelene, krom oksidno zelene) i talka. Potpuno postojana na svjetlost i vremenske utjecaje, neotrovna, kompatibilna sa svim pigmentima i vezivima.


ŽELJEZO OKSIDNI PIGMENT (ŽUTI, CRVENI, NARANČASTI, SMEĐI, CRNI)
Čista sintetična hrđa koja je nastala taloženjem iz otopine željezo sulfata. Neotrovna. Potpuno postojana na svjetlost i vremenske utjecaje, te kompatibilna sa svim vezivima, vrlo sitna s ekstremno jakom bojom. Kod žutih i narančastih nijansi radi se o željezo (III) oksidu s različitim udjelom kristalne vode. Željezo oksidna smeđa sadrži dodatne nakupine željezo (III) oksida. Crveni željezo oksidi nastaju gubitkom vode prilikom zagrijavanja žutog željezo oksida na temperaturi od 180° C do preko 800°C. Crna je magnetski miješani oksid od željezo (II) i željezo (III) oksida, koji je u prirodnom obliku poznat kao magnetit.


SPINEL-PIGMENTI

Spineli su minerali različitog podrijetla (magmatskog i metamorfnog). Nastaju prilikom zagrijavanja na visokoj temperaturu. Kemijski su to magnezijski aluminati (MgAl204). Većina spinela je bez boje. Taloženjem različitih iona u vulkanskim procesima djelomično nastaju spineli s jakom bojom. Ti obojeni spineli prodaju se kao drago kamenje. Žuti i narančasto-crveni kamen naziva se rubicel. Crni koji sadrži željezo iz Cejlona naziva se pleonast. Tako i poznati crveni kamen u engleskoj kruni nije rubin, već spinel. Ovisno o elementima koji su taloženi u kristalnoj strukturi razlikujemo aluminijske-, željezo (III)-, krom-, vanadij- i titan- spinele.
Proizvodnja:


Mineralni spineli i metali miješaju se na mokro, te se zatim zagrijavaju na 1200 °C – 1600 °C. Tako dolazi do razmjene iona. Metalni ioni se vrlo čvrsto vežu u strukturu kristala, te ih se nakon što se ohlade više ne može ispirati. Spineli imaju čvrstoću od 8(po Mohsu) i postojani su na kiseline i lužine. Nakon žarenja pigmenti se peru i melju, kako bi se postigla odgovarajuća zrnatost. Ti se pigmenti između ostalog koriste za sintezu dragih kamenja (modni nakit) ili u keramici za proizvodnju određenih boja prilikom pečenja. Minerali koji spadaju u veliku skupinu spinela su npr. kromit, franklinit, ganit, magnetit i mnogi drugi. Spinel- pigmenti mogu se koristiti kod svih veziva. Vrlo su postojani na svjetlo, vremenske utjecaje i kemikalije. Toksikološki su bezopasni, tako da su dopušteni i za bojanje plastičnog posuđa ili igračaka. Također su bezopasni u spalionici smeća, gdje temperatura sagorijevanja iznosi samo cca. 1000 °C, a pigmenti podnose 1400 °C – 1600 °C.


UMBRE


Prirodni zemljani pigment. Sastojci koji stvaraju boju su željezni hidrat s mangan oksid hidratom i silikatom glinene zemlje. Zbog udjela mangana umbre ubrzavaju sušenje uljanih boja. Umbre postoje u raznim nijansama boja ovisno o udjelu željezo oksida, mangan oksida i silikata. Kompatibilni su sa svim pigmentima i vezivima i apsolutno postojani na svjetlo i vremenske utjecaje.


TITAN BIJELA RUTIL
Dobiva se od prirodnog materijala (rutila). Nakon čišćenja i ponovnog taloženja titan bijela u varijanti rutila ima vrlo dobru pokrivnu moć u svim vezivnim sredstvima. Rutil je neotrovan, kemijski otporan i postojan na svjetlost.


ULTRAMARIN PLAVA


Mineralni pigment koji se proizvodi grijanjem sode, gline i sumpora. Neotrovan je (djelomično dozvoljen kao boja za hranu), može se miješati sa svim zemljanim pigmentima, ali ne sa spojevima bakra i olova. Ultramarin plava je postojana na vapno, svjetlo i vremenske utjecaje, ali ne i na kiselinu. Budući da danas naša atmosfera ima lagano kiselkasta svojstva ultramarin plavu može se samo u ograničenim slučajevima koristiti za vanjsku uporabu (može dovesti do crnjenja ili blijeđenja). Pogodan pigment za lazure.

ULTRAMARIN LJUBIČASTA


Mineralni pigment, mješavina ultramarin crvene i ultramarin plave. Prilikom proizvodnje ima malo drugačiju temperaturu gorenja. Proizvodi se grijanjem sode, gline i sumpora. Neotrovan je (djelomično dozvoljen kao boja za hranu), može se miješati sa svim zemljanim pigmentima, ali ne sa spojevima bakra i olova. Nije za vanjsku uporabu (vidi ultramarin plavu).


TITO-PIGMENTI


KREIDEZEIT Tito-pigmenti su neotrovni organski pigmenti, koji se postupkom mokrog mljevenja nanose na titan žute pigmente. Odlikuju se visokom čistoćom, sjajem i dobrom pokrivnom moći. Postojani su na svjetlo, ali nisu za vanjsku uporabu.

Mi već dugi niz godina u svome radu koristimo Kreidezeit pigmente koji se mogu podijeliti na zemaljsko-mineralne i sjajne-perla pigmente.

Zemaljski i mineralni pigmenti
Različiti zemljani i mineralni pigmenti za nijansiranje naših zidnih boja, flastera, uljnih boja i glazura kao i zidnih glazura. Svi pigmenti su netoksični, apsolutno otporni na svjetlost i međusobno se skladno ponašaju.
KREIDEZEIT Pigmenti:

  • Univerzalno su primjenjivi
  • Mogu se čuvati neograničeno, ali skladišteni na suhom mjestu
  • Ne zahtijevaju nikakve konzervanse ili druge dodatke poput uobičajenih pasta u boji
  • Otporni su na alkalije
  • Izvorni zemljani pigmenti imaju posebnu draž
  • Mogu se međusobno miješati
  • Otporni su na svjetlost i otporni su na vapno
  • Kompatibilni su sa svim proizvodima KREIDEZEIT

Različiti zlatni, srebrni i brončani sjajni pigmenti kao i interferencijski pigmenti za ukrasni zidni dizajn.

Ovi pigmenti se koriste za nijansiranje obojenih prozirnih veziva, poput punskog voska, sapuna za poliranje, veziva za zidne glazure i ulja. Sjaj ovih pigmenata je nevjerojatan. Plemeniti metali, biseri, kristali, dragulji i svila su oduvijek bili jako traženi. Oko može razlikovati najmanje nijanse od blistave do sjajne. Biseri nastaju iz zrnaca pijeska koja ulaze u školjku, a školjka ih prekriva tankim slojevima proteina i kalcijevog karbonata. Interferencijske boje rezultat su različitih refleksija u različitim dubinama. Iridescentna igra boja dobro je poznata po perju, leptirima i kornjašima. Ovi se učinci mogu oponašati KREIDEZEIT Pearl Gloss pigmentima.

Za sva dodatna pitanja nas kontaktirajte. Rado ćemo se odazvati Vašem pozivu!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.