GekkkoSOL – vezivo na sasvim prirodnoj osnovi
Naš cilj jest osvijestiti Vas kako učiniti svoj dom zdravim i sigurnim mjestom za život. Vjerujemo da je i Vam zdravlje na prvom mjestu i da želite učiniti sve kako biste ga sačuvali. U ovom blogu ćemo Vam predstaviti revolucionarno vezivo na potpuno prirodnoj osnovi.
terradecor, gekkkosol, vezivo, prirodno
15753
post-template-default,single,single-post,postid-15753,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.6.4,woocommerce-no-js,translatepress-hr,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

GekkkoSOL – vezivo na sasvim prirodnoj osnovi

GekkkoSOL – vezivo na sasvim prirodnoj osnovi

Naš cilj jest osvijestiti Vas kako učiniti svoj dom zdravim i sigurnim mjestom za život. Vjerujemo da je i Vam zdravlje na prvom mjestu i da želite učiniti sve kako biste ga sačuvali. U ovom blogu ćemo Vam predstaviti revolucionarno vezivo na potpuno prirodnoj osnovi.


Tvrtka Kreidezeit s linijom „GekkkoSOL“ koju je predstavila na sajmu „Boje 2005“ u Kölnu. To je revolucionarna prva boja koja se veže uz skoro svaku podlogu– a pritom joj nije potreban nikakav umjetni materijal. Za Gerta Ziesemanna, poslovođu proizvođača prirodnih boja iz Donje Saske ne postoje nikakve dvojbe: „ To je kraj disperzivnih boja.“

Mnogi koji nisu željeli koristiti boje na bazi umjetnik materijala su upoznati s problemom nedostatka prirodnih boja pri renoviranjima svojih domova. Problem je u tome što se boja nije vezivala za staru akrilnu, uljnu ili lateks boju. Jedino rješenje tog problema je da se stara boja kompletno odstrani. To je kompliciran postupak, koji iziskuje mnogo vremena.


Često se u takvim situacijama za pomoć koriste kemikalije, budući se umjetni materijal bez problema veže za drugi umjetni materijal. Gledano s „građevinsko fizičkog stajališta to je glupost“ – kaže Ziesemann. Što je više slojeva umjetnih boja, to manje vlage može prodrijeti van. „To je efekt plastične vrećice“, naglašava Ziesemann. Posljedica su oštećenja na boji i pojava pljesni te vlaga u stanu. Ziesemann dalje naglašava: „A ono što je vlažno, više ne izolira.“


Kay Reuter, tehničar za primjenu materijala u firmi Kreidezeit alergičan je na umjetne boje. Osim toga brine ga činjenica da plin stirolakrilat kojeg disperzivne boje ispuštaju „može uzrokovati rak“. Tako je počeo razmišljati kako bi se moglo stvoriti vezivo bez kemikalija. „Ideja je nastala iz potrebe,“ kaže Reuter, a sastoji se u sljedećem:
koristi se otkriće nanotehnologije, a to je da se osobine tvari znatno mijenjaju kada se smanje u sitne čestice. Karakteristično za takozvane nanodjeliće je njihova specifična površina u odnosu na njihovu težinu. U slučaju GekkkoSOL-a, silicijev dioksid služi kao osnovni materijal. Kvarc je tradicionalno poznat po svojim dobrim svojstvima kao vezivno sredstvo. Firma Kreidezeit ga upotrebljava u ekstremno umanjenoj varijanti- djelići su manji od bakterija. Tako jedan gram silicijevog oksida dostiže specifičnu površinu od 500 kvadratnih metra. Prilikom 815 pokusa kombiniran je s drugim mineralima, a svojstva su mu se sve više poboljšavala.


Što je djelić manji to je površina veća. To je prvi dio jednadžbe. Drugi dio glasi: Što je veća površina to je veća adhezivna snaga. Drugačije rečeno: Vezanje se neproporcionalno povećava. Primjer u prirodi je macaklin. Na nožicama guštera nalaze se milijuni najfinijih dlačica koje stvaraju nevjerojatnu adheziju- čak i na glatkim površinama i to kada se kreće naglavačke. „Teoretski bi se na macaklina moglo objesiti 140 kg,“ kaže Gert Ziesemann.

Kod GekkkoSOL-a silicijevi se minerali nadopunjuju s vodom, kredom, boraksom i talkom. Na taj se način dodatno poboljšavaju pozitivna svojstva: potpuno je mineralan, bez mirisa i bez sredstva za rastvaranje. Njegove prednosti su: dobro pokriva, otporan je na kiseline, lužine i mnoga sredstva za rastvaranje, ima veliku difuzijsku sposobnost, otporan je na prskanje vodom, te sprječava stvaranje plijesni. GekkkoSOL je dostupan kao bijela boja u dvije veličine granulata, te kao bezbojna lazura i u osam uobičajenih nijansi koje su posebno prikladne za drvo. Inače se GekkkoSol veže za gipsani i vapneni premaz isto kao i za disperzivne boje, lakove, akrilne fuge, ali također bez problema i za pločice.


Budući da firma Kreidezeit radi isključivo s prirodnim materijalima zbrinjavane GekkkoSOL-a ne predstavlja nikakav problem za razliku od građevinskog otpada koji je premazan disperzivnim bojama te ga se mora kao poseban otpad skupo zbrinjavati.
Prema Gert Ziesemannu, na području njege spomenika, „već se jako dugo“ čekalo na takvo vezivo, međutim i za pojedince je ta boja vrlo interesantna i to ponajviše iz zdravstvenih razloga. Analogno na upozorenja koja se nalaze na kutijama cigareta Gert Zieseman uz smiješak kaže: „Zahtijevamo naljepnicu na kojoj bi pisalo: korisnici disperzivnih boja umiru ranije“.

U slučaju da Vam treba više informacija slobodno nas kontaktirajte.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.