OKER  ŽUTA, OKER ZLATNA
Prirodni proizvod nastao dekompenzacijom  kamenja  koje sadrži željezo i minerale. Hidrat željezo oksida je tvar koja stvara boju. Potpuno je postojan  na svjetlost  i vremenske utjecaje.  Zemlja podrijetla je Francuska, ali  žuti je oker  rasprostranjen u velikim dijelovima  zemlji. Kompatibilan je sa svim vezivima.

OKER CRVENA
Zemljani pigment koji nastaje paljenjem žutog okera. Sastojak  koji stvara boju je željezo (III) oksid.

SIENNA CRVENA
Zemljani pigment koji nastaje  paljenjem Terra di Sienna-e. Za razliku od okera, Terra di Sienna sadrži stanoviti udio silikata. Kompatibilan  je sa svim pigmentima i vezivima. Izvrstan pigment za lazure.

UMBRA ZELENKASTO TAMNA
Mješavina zelenih mineralnih pigmenata (spinel  zelene, krom oksidno zelene) i talka. Potpuno postojana  na svjetlost  i vremenske utjecaje, neotrovna,  kompatibilna sa svim pigmentima i vezivima.

ŽELJEZO OKSIDNI PIGMENT (ŽUTI, CRVENI, NARANČASTI, SMEĐI, CRNI )
Čista sintetična hrđa koja je nastala  taloženjem iz otopine željezo  sulfata. Neotrovna. Potpuno postojana  na svjetlost  i vremenske utjecaje, te kompatibilna sa svim  vezivima, vrlo sitna sa ekstremno jakom bojom. Kod žutih i narančastih nijansi radi se o željezo (III) oksidu  s različitim udjelom kristalne vode. Željezo oksidna  smeđa sadrži  dodatne nakupine željezo (III) oksida. Crveni željezo oksidi nastaju gubitkom vode prilikom zagrijavanja žutog željezo oksida  na temperaturi od 180° C do preko 800°C. Crna je magnetski miješani oksid od  željezo (II) i  željezo (III) oksida, koji je u prirodnom obliku poznat kao magnetit.

SPINEL-PIGMENTI
Spineli su minerali različitog podrijetla (magmatskog i metamorfnog). Nastaju prilikom zagrijavanja na visokoj  temperaturu. Kemijski su to magnezijski aluminati (MgAl204). Većina spinela je bez boje. Taloženjem različitih iona u vulkanskim procesima djelomično nastaju spineli s jakom bojom. Ti obojeni spineli prodaju se kao drago kamenje. Žuti i narančasto-crveni kamen naziva se rubicel.  Crni koji sadrži željezo iz Cejlona  naziva se  pleonast. Tako i poznati crveni kamen  u engleskoj kruni nije rubin, već spinel.  Ovisno o elementima koji su taloženi u kristalnoj strukturi razlikujemo aluminijske-, željezo (III)-, krom-, vanadij- i titan- spinele.
Proizvodnja:
Mineralni  spineli i metali miješaju se na mokro, te se zatim zagrijavaju na 1200 °C – 1600 °C. Tako dolazi do razmjene iona. Metalni ioni se vrlo čvrsto vežu  u strukturu kristala, te ih se nakon što se ohlade više ne može  ispirati. Spineli imaju čvrstoću od 8(po Mohsu) i postojani su na kiseline i lužine. Nakon žarenja pigmenti se peru i melju, kako bi se postigla odgovarajuća zrnatost. Ti se pigmenti između ostalog koriste za sintezu dragih kamenja (modni nakit) ili u keramici za proizvodnju određenih boja prilikom pečenja. Minerali koji spadaju u veliku skupinu spinela su npr. kromit, franklinit, ganit, magnetit i mnogi drugi.  Spinel- pigmenti mogu se koristiti kod svih veziva. Vrlo su postojani na svjetlo, vremenske utjecaje i kemikalije. Toksikološki su bezopasni, tako da su dopušteni i za bojanje plastičnog posuđa ili igračaka. Također su bezopasni u spalionici smeća, gdje temperatura sagorijevanja iznosi samo cca. 1000 °C, a pigmenti podnose 1400 °C – 1600 °C.

UMBRE
Prirodni zemljani pigment. Sastojci koji stvaraju boju su željezni hidrat sa mangan oksid hidratom i silikatom glinene zemlje. Zbog udjela mangana umbre ubrzavaju sušenje uljanih boja. Umbre postoje u raznim nijansama boja ovisno o udjelu željezo oksida, mangan oksida i silikata. Kompatibilni su sa svim pigmentima i vezivima i apsolutno postojani na svjetlo i vremenske utjecaje.

TITAN BIJELA RUTIL
Dobiva se od prirodnog materijala (rutila). Nakon čišćenja i ponovnog taloženja titan bijela u varijanti rutila ima vrlo dobru pokrivnu moć u svim vezivnim sredstvima. Rutil je neotrovan, kemijski otporan i postojan  na svjetlost.
ULTRAMARIN PLAVA
Mineralni pigment koji se proizvodi grijanjem sode, gline i sumpora. Neotrovan  je (djelomično dozvoljen kao boja za hranu), može se miješati sa svim zemljanim pigmentima, ali ne sa spojevima bakra i olova. Ultramarin plava je postojana na vapno, svjetlo i vremenske utjecaje, ali ne i na kiselinu. Budući da danas naša atmosfera ima lagano kiselkasta svojstva  ultramarin plavu može se samo u ograničenim slučajevima koristiti za vanjsku uporabu (može dovesti do crnjenja ili blijeđenja). Pogodan pigment za lazure.

ULTRAMARIN LJUBIČASTA
Mineralni pigment, mješavina ultramarin crvene i ultramarin plave. Prilikom proizvodnje ima malo drugačiju temperaturu gorenja. Proizvodi se grijanjem sode, gline i sumpora. Neotrovan  je (djelomično dozvoljen kao boja za hranu), može se miješati sa svim zemljanim pigmentima, ali ne sa spojevima bakra i olova. Nije za vanjsku uporabu (vidi ultramarin plavu).

TITO-PIGMENTI
KREIDEZEIT Tito-pigmenti su neotrovni organski pigmenti, koji se postupkom mokrog mljevenja  nanose na titan žute pigmente. Odlikuju se visokom čistoćom, sjajem i dobrom pokrivnom moći. Postojani su na svjetlo, ali nisu za vanjsku uporabu.

 

Pogledajte i naručite pigmente u našoj ponudi

Pigmenti

Odgovori

BESPLATNA DOSTAVA

Za narudžbe iznad 1.000,00 kn.

SAZNAJ VIŠE

NAPOMENE

- Navedena cijena na ovoj stranici ne uključuje cijenu dostave. Robu dostavljamo putem dostavne tvrtke Overseas po njihovom važećem CJENIKU.

- Ukoliko naručenu robu trenutno nemamo na lageru, istu ćemo dostaviti u najkraćem mogućem roku.

SAZNAJ VIŠE
Sadržaj se uređuje...

Pogledaj album na Pintrestu

ZAŠTO KREIDEZEIT ?

Imaju antifugalne i antialergijske komponente.

 
 

KONTAKT

Tel: +385 91 723 1735

E-mail: info@terradecor.hr

Adresa:
Milutina Barača 22a
51000 Rijeka

RADNO VRIJEME

PON - PET: 8 - 18 H

SUB: 8 - 13 H

 

KORISNI LIKNOVI

Pravila o privatnosti

Uvjeti plaćanja

Dostava

Načini plaćanja

Vraćanje robe

 

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Terradecor.hr portal poštuje privatnost svojih korisnika i posjetitelja portala. Podatke iz procesa registracije, te ostale podateke o korisniku, Terradecor.hr neće davati na uvid trećoj strani. Podatci o korisniku neće biti dostupni trećoj strani osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom. Terradecor.hr se ovabezuje da će čuvati privatnost korisnika portala, osim u slučaju teškog kršenja pravila Terradecor.hr portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.

 

© 2020 Terradecor d.o.o | Sva prava pridržana.