Kako bi se pridržavali EN71 norme slijedeći su Kreidezeit proizvodi testirani i potvrđeni  na slinu ili znoj prema Din 53160: Firnis laneno ulje, Multi pasta – vosak na bazi pčelinjeg voska, Temeljno ulje, Tvrdo ulje za podove,  Tvrdo ulje za drvo, Lazura za drvo za  vanjsku uporabu, Štand uljena boja,  Set uljenih boja  (dječji program).  Test služi kako bi se ustanovilo  da li kod šarenih ili obojanih dječjih igračaka  u predviđenom vremenu korištenja sredstvo za bojanje  može dospjeti u usta, sluznicu i kožu djeteta. Slina ili znoj  mogu zbog svojih sastojaka   imati rastapajući učinak na površine (slina je lagano alkalna, znoj lagano kiseo), te tako mogu otopiti  boju ili druge sastojke  koje tijelo zatim upija. Za testiranje  se koriste  posebno sastavljene otopine za testiranje koje su u DIN 53160 točno definirane, a koje po sastavu i djelovanju odgovaraju znoju/slini.

 

Tekućina za testiranje 1:

1000ml destilirane vode

4,2g  natrijevog  hidrogen karbonata  (bikarbonat, soda)

0,5g  natrijevog  klorida (sol za kuhanje)

0,2g kalijevog  karbonata

 

Tekućina za testiranje 2:

1000ml destilirane vode

4,5 g natrijevog  klorida (sol za kuhanje)

0,3g kalijevog  klorida

0,3 g natrijevog  sulfata

0,4 g amonijevog  klorida

3,0 g mliječne kiseline 90%

0,2 g uree

 

Trake bijelog filtar papira (srednje gustoće, za kvalitativnu analizu, DIN 53135)  natapaju se u tekućinu  za testiranje, te se pomoću ljepljive trake pričvrste za testni predmet.  Pripremljena proba se zatim  pri temperaturi od 40 ± 2° C (zagrijani ormar) drži u  eksikatoru  iznad vode.  Prethodno se eksikator  u zagrijanom ormaru prilagođava temperaturi testiranja. „Držati iznad vode“ znači da se na dnu eksikatora  (hermetički zatvorena staklena posuda) nalazi dovoljno temperirane vode, kako pomoću vlažnog zraka testne trake ne bi isušile.

Naposljetku  se testne trake  odstranjuju sa testnog predmeta, te se ispituje prisutnost boje. Ukoliko se na nijednoj od filtar papirnih traka ne vidi boja, tada se kao rezultat testiranje navodi „otporno na slinu i znoj“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Zastupnici smo njemačke tvrtke Kreidezeit za Hrvatsku

Kreidezeit - prirodne boje i žbuke
 

Kontakt

Tel: 091 723 1735
E-mail: info@terradecor.hr
Adresa: Milutina Barača 22a, Rijeka

Radno vrijeme: PON - PET 08 - 18, SUB 08 - 13

Pratite nas na Facebook-u!
 

© 2019 Terradecor d.o.o | Sva prava pridržana.