Firma Kreidezeit predstavlja svjetsku novost:
GekkkoSOL  vezivo na  sasvim prirodnoj osnovi

  Priroda je dala primjer, nano tehnologija služi kao ključ, a rezultat je svjetska novost. Firma Kreidezeit s linijom „GekkkoSOL“ predstavila je na sajmu  „Boje 2005“ u Kölnu prvu boju  koja se veže uz  skoro svaku podlogu– a pritom joj nije potreban nikakav umjetni materijal. Za Gerta Ziesemanna, poslovođu proizvođača prirodnih boja iz Donje Saske ne postoje nikakve dvojbe: „ To je kraj disperzivnih boja.“
 

Mnogi su upoznati s tim problemom iz lošeg iskustava pri renoviranju  svoja četiri zida, a pritom nisu željeli koristiti boje na bazi umjetnih materijala. Problem je  u tome što se boja  nije vezivala za staru  akrilnu, uljnu ili lateks boju. Jedino rješenje tog problema  je da se stara boja kompletno odstrani, što je kompliciran postupak, koji iziskuje mnogo vremena.

Često se tada za pomoć koriste  kemikalije, budući  se  umjetni materijal bez problema veže  za drugi  umjetni materijal. Gledano s „građevinsko fizičkog stajališta to je glupost“. Što je više slojeva umjetnih boja, to manje vlage može prodrijeti  van. „To je efekt  plastične vrećice“, naglašava Ziesemann.  Posljedica su oštećenja na boji i pojava pljesni te vlaga u stanu. „A ono što je vlažno, više ne izolira.“

Kay Reuter, tehničar za primjenu materijala u firmi Kreidezeit alergičan je na umjetne boje.  Osim toga brine ga činjenica da plin stirolakrilat , kojeg  disperzivne boje ispuštaju „može uzrokovati rak“. Tako je počeo razmišljati kako bi se moglo stvoriti vezivo bez kemikalija. „Ideja je nastala iz potrebe,“ kaže Reuter, a sastoji se u  slijedećem:

Koristi se otkriće nanotehnologije,  a to je da se osobine  tvari znatno mijenjaju kada  se smanje u sitne čestice. Karakteristično za takozvane nanodjeliće  je njihova ogromna specifična površina u odnosu na njihovu težinu. U slučaju GekkkoSOL-a, silicijev dioksid  služi kao osnovni materijal.  Kvarc je tradicionalno poznat po svojim dobrim svojstvima  kao vezivno sredstvo. Firma Kreidezeit ga upotrebljava  u ekstremno umanjenoj varijanti- djelići su manji od bakterija. Tako jedan gram silicijevog oksida dostiže specifičnu površinu od 500 kvadratnih metra. Prilikom  815 pokusa kombiniran je s drugim mineralima, a svojstva su mu se sve više poboljšavala.

Što je djelić manji to je površina veća. To je prvi dio jednadžbe. Drugi dio glasi: Što je veća površina to je veća  adhezivna snaga. Drugačije rečeno: Vezanje se neproporcionalno povećava. Primjer u prirodi je macaklin. Na nožicama guštera nalaze se milijuni najfinijih dlačica koje stvaraju nevjerojatnu adheziju- čak i na glatkim površinama i to kada se kreće  naglavačke. „Teoretski bi se na macaklina moglo objesiti 140 kg,“ kaže Gert Ziesemann.

Kod GekkkoSOL-a  silicijevi se minerali nadopunjuju  s vodom, kredom, boraksom i talkom. Na taj se način dodatno poboljšavaju pozitivna svojstva: potpuno je mineralan, bez mirisa i bez sredstva za rastvaranje. Njegove prednosti su: dobro pokriva, otporan  je na kiseline, lužine i mnoga sredstva za rastvaranje, ima veliku difuzijsku sposobnost, otporan je na prskanje vodom, te spriječava stvaranje plijesni. GekkkoSOL je dostupan kao bijela boja u dvije veličine  granulata, te kao bezbojna lazura i u osam uobičajenih nijansi koje su posebno prikladne za drvo. Inače se GekkkoSol veže za gipsani i  vapneni premaz isto kao i za disperzivne boje, lakove, akrilne fuge, ali  također bez problema i za pločice.

Budući firma Kreidezeit radi isključivo s prirodnim materijalima zbrinjavane GekkkoSOL-a ne predstavlja  nikakav problem za razliku od građevinskog otpada  koji je premazan disperzivnim bojama, te ga se mora kao poseban otpad skupo zbrinjavati.

Prema Gert Ziesemannu,  na području  njege spomenika, „već se jako dugo“  čekalo na takvo vezivo,  međutim i za pojedince je  ta boja vrlo interesantna i to ponajviše  iz zdravstvenih razloga. Analogno na upozorenja koja se nalaze na kutijama cigareta Gert Zieseman uz smiješak kaže: „Zahtijevamo naljepnicu na kojoj bi pisalo: korisnici disperzivnih boja umiru ranije“

Odgovori

BESPLATNA DOSTAVA

Za narudžbe iznad 1.000,00 kn.

SAZNAJ VIŠE

NAPOMENE

- Navedena cijena na ovoj stranici ne uključuje cijenu dostave. Robu dostavljamo putem dostavne tvrtke Overseas po njihovom važećem CJENIKU.

- Ukoliko naručenu robu trenutno nemamo na lageru, istu ćemo dostaviti u najkraćem mogućem roku.

SAZNAJ VIŠE
Sadržaj se uređuje...

Pogledaj album na Pintrestu

ZAŠTO KREIDEZEIT ?

Imaju antifugalne i antialergijske komponente.

 
 

KONTAKT

Tel: +385 91 723 1735

E-mail: info@terradecor.hr

Adresa:
Milutina Barača 22a
51000 Rijeka

RADNO VRIJEME

PON - PET: 8 - 18 H

SUB: 8 - 13 H

 

KORISNI LIKNOVI

Pravila o privatnosti

Uvjeti plaćanja

Dostava

Načini plaćanja

Vraćanje robe

 

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Terradecor.hr portal poštuje privatnost svojih korisnika i posjetitelja portala. Podatke iz procesa registracije, te ostale podateke o korisniku, Terradecor.hr neće davati na uvid trećoj strani. Podatci o korisniku neće biti dostupni trećoj strani osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom. Terradecor.hr se ovabezuje da će čuvati privatnost korisnika portala, osim u slučaju teškog kršenja pravila Terradecor.hr portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.

 

© 2020 Terradecor d.o.o | Sva prava pridržana.